Şeytanın Sözlüğü, Ambrose Bierce, Metis
Hem tekinsiz öykülerdeki hem de hicivdeki ustalığıyla unutulmaz yazarlardan biri olan Bierce’ın en ünlü kitabı Şeytanın Sözlüğü, 2014’te Metis Yayınları tarafından yeniden basıldı. Türkçeye çevrilmesi zahmetli olan bu eseri kazandırdığı için Metis’e ve kitabın çevirmeni Özde Duygu Gürkan’a teşekkürler. Bu kitabı sevenlere üstat Bierce’ın Karanlığın Kahkahası adlı ilginç kitabını da tavsiye ederiz.
Cebirci, Iain M. Banks, İthaki
Bilimkurgunun önemli ismi Iain M. Banks’in (M harfine dikkat) Türkçedeki eserlerine Culture serisiyle mi yoksa bağımsız bir kitapla mı devam edileceği belirsizdi. En sonunda İthaki, Cebirci’ye karar verdi ve bu okunması zor ama keyifli eser Türkçeye kazandırılmış oldu.
Güneş Hırsızları, Doğu Yücel, Doğan Kitap
En çok beklediğimiz kitaplardan biriydi Güneş Hırsızları. Varolmayanlar’dan sonra beklentilerimiz yüksekti ve Doğu Yücel’in dönüşü muhteşem oldu.
Swastika Geceleri, Katharine Burdekin, Encore
İşte yılın yayıncılık hamlelerinden biri. Distopya tarihine damga vuran ama yine de gölgede kalmış bir eser. Sadece Hitler öngörüsü için bile okumakta fayda var.
2014'te neler okundu ya da okunmalıydı?
Zaman Makinesi, H.G. Wells, İthaki
Daha önce de basılan bir kitaptı Zaman Makinesi, ancak bu yeni baskıda Wells konusunda bir uzman olan akademisyen Patrick Parrinder’ın bir makalesi de ünlü eseri zenginleştiriyor. Yeniden, ama farklı bir gözle okumak için kaçırılmaz bir fırsat.
İfritler'den Dracula’ya Modern Vampir Mitinin Doğuşu, Matthew Beresford, Doğan Kitap
Bu kitap konuya yeni girenler için ideal, konunun uzmanları için sıradan bir kitap, ama asıl önemli olan bu konuda kurgudışı bir eserin Türkçeye çevrilmiş olması. Yılın yayıncılık hamlelerinden biri. Umarız Beresford’un kurtadam incelemesi de en kısa zamanda Türkçede yayımlanır.
Dorian Gray'in Portresi, Açıklamalı ve Sansürsüz Basım, Oscar Wilde, Everest
Türkçeye bu yıl çevrilen iki “annotated” eserden biriydi Dorian Gray ve ayrıca sansürsüz metniyle yayımlandı Everest tarafından. Daha önce de benzer bir Sherlock Holmes edisyonu yayımlayan ve böyle işlere girmekten çekinmeyen Everest editörlerinin eline sağlık.
Açıklamalı Notlarıyla Hobbit, J.R.R Tolkien, İthaki
İşte yılın diğer "annotated" eseri. Tam da Hobbit'in son filmi vizyona girdiğinde yayımlanan bu kitap, acilen kütüphanedeki Tolkien'lerin yanına eklenmeli.
Özgürlük Uğruna, Barış Müstecaplıoğlu, İthaki
Türkçede fantastik kurgu deyince ilk akla gelen isim Barış Müstecaplıoğlu’dur. Yıllardır bayrağı taşıyan yazar, yeni kitabıyla hem Perg Efsaneleri’ne hem de Şamanlar Diyarı’na noktayı koydu ve böylece bir devir kapanmış oldu. Yazardan artık bir bilimkurgu bekliyoruz.
Öne çıkan kitaplardan sadece birkaç tanesi böyleydi. Elbette liste kabarık. Aşağıda kısaca anıyoruz isimlerini, bir kenarda bulunsun, 2014'te olmadıysa 2015'te okunsunlar:
Sissoylu, Brandon Sanderson, Akılçelen
Kralların Yolu, Brandon Sanderson, Akılçelen
Kan Şarkısı, Anthony Ryan, İthaki
Matmazel Christina, Mircea Eliade, Metis
Doctor Who: Shada, Gareth Roberts, İthaki
Silo, Hugh Howey, Monokl
Marslı, Andy Weir, İthaki
Son Kurtadam, Glen Duncan, İthaki
Kalanlar, Tom Perrotta, Siren
Ölümsüz, Catherynne M. Valente, Monokl
Sınırdaki Ev, W. H. Hodgson, İthaki
Düşman Yaratmak, Umberto Eco, Doğan Kitap
Çağdaş Fantazya, Ünsal Oskay, İnkılap
Locke Lamora’nın Yalanları, Scott Lynch, İthaki
Dünyaya Düşen Adam, Walter Trevis, Everest
Cam Kule, Robert Silverberg, İthaki
Toplu Öyküler 1 ve 2, Philip K. Dick, Büyülü Fener
Bram Stoker’ın Kayıp Günlüğü, Elizabeth Miller & Dacre Stoker, İthaki
Yolun Sonundaki Okyanus, Neil Gaiman, İthaki

